Päivittäisinkö Drupal 8:aan vai odottaisinko seuraavaa versiota? — haastattelussa Gábor Hojtsy

Drupal 9:n julkaisu vuonna 2020 ja 7-version tuen päättyminen marraskuussa 2021 asettavat Drupal 7:ää käyttävät yritykset valinnan eteen: vaihtoehtoina on joko päivittää Drupal 8:aan nyt ja jatkaa 9-versioon kun se julkaistaan, tai päivittää suoraan 7-versiosta Drupal 9:ään.

Kumpi tapa siis tulisi valita? Selvittääksemme parhaan polun omille asiakkaillemme päätimme haastatella Gábor Hojtsya, joka työskentelee Acquialla Drupal 8:n ytimen tuotepäällikkönä ja koordinoi ytimen kehitysaloitteiden koordinoijien työtä. Gábor on monille tuttu erilaisten Drupal-tapahtumien puhujakaartin vakiokasvona ja tuntee aiheen läpikotaisin.

Lyhyt vastaus kysymykseen on, että paras tapa valmistautua Drupal 9:n käyttöönottoon on päivittää 7-versiota käyttävä sivusto Drupal 8:aan – ja se tulisi tehdä heti. Gábor selventää syitä: “Drupal 9 on paranneltu Drupal 8; se ei ole uusi järjestelmä. Yhteisön tarjoama tuki Drupal 7:lle lakkaa marraskuussa 2021, joten päivittämisen viivyttely vain lyhentää siihen lopulta käytettävissä olevaa aikaa. Päivittämällä Drupal 8:aan sivustot ovat jo matkalla kohti 9-versiota.”

Drupal upgrades timeline
Timeline of Drupal upgrades

Älä odottele – päivitä nyt

Edelliseen versioon verrattuna Drupal 8 tarjoaa runsaasti uusia toiminnallisuuksia. “Jo Drupal 8:n ensimmäinen versio toi useita parannuksia verrattuna 7-versioon”, Gábor toteaa, “ja julkaisun jälkeen olemme tuoneet uusia ominaisuuksia puolen vuoden välein.” Hyviä esimerkkejä 8.0-version jälkeen kehitetyistä uusista toiminnallisuuksista Drupal 8:aan ovat muun muassa:

BigPipe-renderöinti, joka nopeuttaa käyttäjäkohtaisia osia sisältävien sivujen lataamista

Lomakekenttien yhteydessä näytettävät virheviestit (valinnainen)

Settings Tray -sivupalkki, jolla sivuston asetuksia voi muokata sitä katsellessaan

Layout Builder -moduuli sivujen rakenteen määrittelyyn

Uudelleenkäytettävien mediatiedostojen hallintatyökalu

Content Moderation -moduuli sisällön työnkulkujen hallintaan

JSON:API tilanteisiin, joissa järjestelmän data-, logiikka- ja esityskerros halutaan erottaa toisistaan

Kokeellinen tuki sivuston jakamiselle työtiloihin ja sisällön siirtämiseen tilojen välillä työnkulkujen avulla, mikä mahdollistaa sen, että samasta sisällöstä on yhtä aikaa olemassa esimerkiksi julkaistu versio ja vielä keskeneräinen, päivitetty versio

Nämä uudet toiminnallisuudet täydentävät 8.0-version jo valmiiksi monipuolisia ominaisuuksia, joihin kuuluvat esimerkiksi täysi monikielisyystuki sivuston sisällölle ja asetuksille sekä mobiiliystävälliset ja räätälöitävät hallintanäkymät.

Mistä päivitys pitäisi aloittaa?

“Päivitys 7-versiosta Drupal 8:aan tulee taatusti vaatimaan jonkin verran suunnittelemista”, Gábor sanoo. “8-versiossa otettiin käyttöön moderni oliopohjainen ohjelmointityyli, joten kaikki sivustoa varten räätälöity koodi on päivitettävä.” Tämän vuoksi suosittelemme aloittamaan päivitysprosessin niin pian kuin mahdollista, jotta järjestelmäsi on valmiina Drupal 9:ää varten.

Hanki etumatkaa tekemällä nämä kolme asiaa:

1

Muunna yleisimmät Drupal 7:n räätälöidyssä koodissa käytetyt ohjelmointimallit Drupal 8 -yhteensopiviksi Module Upgrader -moduulilla

2

Käytä Upgrade Status -moduulia Drupal 7 -sivustosi tilanteen tarkistamiseen; saat raportin päivitetyistä moduuleista ja suositelluista vaihtoehdoista

3

Uuden Drupal 8 -sivuston luomisen jälkeen siihen tarvitaan tietysti asetukset ja sisältö; tästä huolehtii sisäänrakennettu Migrate Drupal -moduuli

Mitään yllämainituista toimenpiteistä ei ole mahdollista automatisoida täydellisesti, joten jonkin verran manuaalista työtä tarvitaan aina.

Kun alla on Drupal 8, päivitys Drupal 9:ään on helppo nakki

“Drupal 9 on paranneltu Drupal 8,” Gábor selventää. “Drupal 8:n kehitysprosessin aikana määrittelimme muutosta vaativia asioita, joihin aiomme palata Drupal 9:ssä, ja merkitsimme näihin liittyviä rajapintoja vanhentuneiksi. Drupal 9 mahdollistaa näiden vanhentuneiden ratkaisujen poistamisen ja niille tehtyjen uusien, parempien vaihtoehtojen säilyttämisen,” hän jatkaa.

Päivitys Drupal 9:ään on tulossa, koska eräät Drupalin riippuvuudet, erityisesti Symfony, täytyy pitää ajan tasalla. Näiden päivitysten ja vanhentuneiden rajapintojen poistamisen lisäksi Drupal 9:ään ei ole suunnitteilla muita muutoksia. “Tämä tarkoittaa sitä, että pitämällä Drupal 8 -sivustonsa ajan tasalla ja poistamalla vanhentuneet rajapinnat käytöstä, käyttäjät ovat valmiina 9-versioon heti sen julkaisupäivänä,” Gábor sanoo. “Siirtyminen 8-versiosta Drupal 9:ään tulee tällöin olemaan yhden update.php:n suorituksen päässä, samaan tapaan kuin Drupal 8:n versiopäivityksetkin.”

Hanki etumatkaa pitämällä räätälöity koodi ajan tasalla käyttäen GitHubin Drupal Check -sovellusta  ja/tai Upgrade Status -moduulin Drupal 8 -haaraa.

Drupal9API

Mitä hyötyjä Drupal 9 tuo?

Jo ensimmäinen julkaisuversio tarjoaa tietoturvapäivityksiä pidemmäksi ajaksi kuin Drupal 8, koska 9-version ytimen käyttämiä kolmansien osapuolten tuottamia riippuvuuksia tuetaan pidempään.

Drupal 9 keskittyy varmistamaan helpon päivityspolun 8-versiosta. 9.0-version jälkeen Drupaliin tuodaan ominaisuuspäivityksiä puolen vuoden välein versioissa 9.1, 9.2 jne. On vielä liian aikaista sanoa mitä sen jälkeen tapahtuu, mutta kuten Drupal 8:n kehitysprosessissa nähtiin, monenlaisia jännittäviä toiminnallisuuksia voidaan toteuttaa uusina, taaksepäin yhteensopivina ominaisuuksina. Työn alla on jo uudet teemat niin sivustolle kuin hallintanäkymäänkin, parannuksia asetustenhallintaan, parempi Composer-integraatio ja paljon muuta.

Laita pyörät pyörimään

Kun päivität Drupal 8:aan nyt, sivustosi ottaa suuren harppauksen kohti vuonna 2020 julkaistavaa Drupal 9:ää. Kuten yllä on kerrottu, Drupal 9 ei ole uusi järjestelmä, vaan edelleenkehitetty versio Drupal 8:sta, joten päivitys niiden välillä tulee olemaan kevyt ja vaivaton, kunhan perusasioista on huolehdittu kunnolla.

Me Exovella autamme mielellämme löytämään parhaan tavan päivittää Drupal 7 -sivustosi. Exovella on paljon kokemusta Drupal-päivitysten toteuttamisesta ja keskustelemme mielellämme tavoista, joilla saat pidettyä järjestelmäsi käyttökunnossa.

Mikäli Drupal 7:stä luopuminen ei ole sinulle mahdollista, Exove tarjoaa yhdessä Drupal 7 Vendor Extended Support Program -ohjelman kanssa myös palvelua, jossa tarjotaan tietoturvapäivityksiä Drupal 7:n ytimelle ja tietyille kolmansien osapuolten moduuleille.

Kuka Gábor Hojtsy?

Gábor Hojtsy on innokas avoimen lähdekoodin tukija ja puolestapuhuja. Hän on yksi Drupal 8:n ytimen tuotepäälliköistä ja koordinoi sen kehitysprojektien koordinoijien työtä, työskennellen itsekin Acquialla tämän avoimen lähdekoodin projektin parissa ja sitä hyödyntäen. Hän on monille tuttu myös erilaisten Drupal-tapahtumien järjestäjien joukosta ja toimii niissä säännöllisesti myös puhujan roolissa, sekä hoitaa useiden kehitysaloitteiden viestintää ja sosiaalista mediaa.

Jaa somessa:

Uusimmat blogimme