Miten viedä digitaalinen kehitysprojekti onnistuneesti maaliin – oppeja digitaalisten palveluiden kehittäjille

Neste uudisti verkkoalustansa ja palvelukanavansa palvelemaan entistä paremmin asiakkaitaan. Kanavan kautta tehtyjen tilausten määrä onkin kasvanut huimaa vauhtia. Puhtaalta teknologiselta toteutukselta helposti kuulostava hanke on kuitenkin ollut paljon muuta.

Nesteen Marketing & Services liiketoiminta-alueen digitaalisesta kehityksestä vastaava Juho Korpela jakaa parhaat opit ja vinkit, joita hän on saanut kokemuksestaan hankkeen aikana.

Asiat, joita Nesteellä tehdään, ovat isoja. Voi mennä vuosi tai 18 kuukautta, että digitaalinen kehitysprojekti tai hanke saadaan tehtyä – mutta ne tehdään palasissa.

Mitä olemme muuttaneet isosti tekemisessämme on, että aiemmin me (kuten varmaan moni muukin tällainen ns. perinteinen firma) teimme vuoden kestäviä projekteja. Projektin valmistuttua meillä piti olla uusi verkkopalvelu valmis lanseerattavaksi tai testattavaksi. Muutimme systemaattisesti mallia siihen, että esimerkiksi online-tekemisessä kaksi kuukautta on maksimiaika mitä siihen saa käyttää ennen kuin pitää julkaista. Lyhensimme siis sykliä tosi paljon.

Juho Korpela

Juho Korpela Neste

Lyhyempi aika julkaisujen välillä ei ole ainoa Nesteellä tapahtunut muutos digiprojektien kehittämisessä. Kaikessa tekemisessä Nesteen toimintaa on käännetty enemmän siihen, että selvitetään asiakastarpeita ja yritysasiakkaiden asiakkaiden tarpeita ja kehitetään liiketoimintaa niistä lähtökohdista.

Muutos on ollut valtava ja tuonut Nesteellä erittäin positiivisia tuloksia. Nappaa tästä Juhon parhaat opit ja vinkit onnistuneeseen kehitysprojektiin.

1. Pilko asiat pieniin palasiin

Digitaalinen kehittäminen ei ole yksittäinen projekti.

Siitä huolimatta hankkeet nähdään usein hienoina sovelluksina tai yksittäisenä projektina, mikä on ihan älytön ajatus.

Vaikka asiat ovat isoja, ajattele ne hankekokonaisuuksina tai investointiohjelmina ja tee mahdollisimman lyhyitä projekteja. Sellaisia, jotka ovat hallittavissa.

Kyse on kuitenkin enemmän prosessimallin muutoksesta, tai oikeastaan koko ajatusmallin muutoksesta, eli siitä miten:

1

tuodaan oman liiketoiminnan kehittämiseen paljon ketteryyttä,

2

valjastetaan (ihan oikeasti) digitaalinen kanava siinä rengiksi

3

ja aletaan digitalisoimaan nykyistä bisnestä ja tuomaan lisäarvoa asiakkaille, ja sitä kautta omalle liiketoiminnalle.

Vaikka esimerkiksi yhteistyö Exoven kanssa koostuu projekteista, ne ovat aina osa isompaa kokonaisuutta, laajempaa investointiohjelmaa, jonka sisällä käynnistetään tiettyyn tarpeeseen liittyvä projekti. Nämä projektit pidetään lyhyinä ja kompakteina. Niillä on alku ja loppu, mutta tekemiselle on myös jatkumoa.

2. Julkaise usein

Julkaise minimissään kahden kuukauden välein oikeille loppuasiakkaille. Toista tätä.

Ensimmäinen julkaisu tuntuu todennäköisesti tyhmältä, mutta kun niitä aletaan toistamaan, pikkuhiljaa opitaan.

Mitä nopeammin pystyt julkaisemaan version, sen parempi. Ennen kuin palvelu on asiakkaiden saatavilla, et voi tietää toimiiko se oikeasti niin kuin pitäisi. Vasta ensimmäisestä päivästä julkaisun jälkeen voidaan oikeasti oppia. Tällöin on budjettiakin vielä jäljellä tarvittaviin muutoksiin ja korjauksiin.

Mietitäänpä esimerkiksi 12 kuukauden pituista projektia. Siinä on aina tietty määrä stressiä. Jos vaihtoehto onkin pilkkoa stressin määrä pienempiin osiin, tekisin paljon mielummin niin. Silloin kaikki pysyy paljon hallittavampana ja helpommin testattavana. Lisäksi asiakkaiden on helpompi omaksua uusia asioita, kun kaikkea ei uudisteta kerralla.

Voiko keskeneräistä palvelua oikeasti julkaista? Miksi ei. Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua esimerkiksi keskeneräisen verkkokaupan julkaisemisesta? Kukaan ei osta sieltä. Jos verkkokauppaa ei olisi olemassa, ei sieltä ostaisi kukaan muutenkaan mitään. Eli aivan kauheita ei voi tapahtua etkä voi hävitä mitään – mutta voit voittaa paljon.

3. Rakasta prosessia

Kun puhutaan ketteryydestä tai leanista kehittämisestä, saattaa ensimmäisenä tulla mieleen kokeilut ja spontaanius, ei niinkään hallittavuus. Ketterä kehittäminen on kuitenkin itse asiassa kaikista systemaattisin ja tiukimmin säännelty projektimalli, mitä on olemassa.

Ketterän mallin prosessi on todella pragmaattinen ja perustuu numeroihin. Siksi prosessia ja niitä yksinkertaisia ohjeita, sääntöjä ja määräyksiä pitää rakastaa, jotta voi onnistua.

Ketterä projektimalli pitää sisällään paljon pyhiä ja kurinalaisia asioita, jotka täytyy hoitaa. Saa olla luova ja keksiä uusia asioita, mutta jos esimerkiksi julkaisu myöhästyy päivän, ollaan epäonnistuttu. Joka päivä on daily eli tsekki, jossa käydään läpi miten hommat etenevät. Kaksi viikkoa kestävä sprintti kestää vain kaksi viikkoa.

Kun malli toimii, voidaan sen päälle rakentaa luovuutta, hankkia hyviä ihmisiä ja kehittää liiketoimintaa sekä kuunnella paremmin asiakasta.

Prosessin rakastaminen on äärimmäisen tärkeä myös siksi, että muuten ajat oman toteutustiimisi täyteen hulluuteen. Jos heillä ei ole hyviä työkaluja hallita julkaisuja, omia aikataulujaan, ja omia kehitysjonojaan, kasaat hiljalleen kaiken johonkin sellaiseen, joka jossain vaiheessa kaatuu.

Ja sitten luetaan taas surullisen kuuluisista digitalisaatioprojekteista, joissa ei saatu lopulta mitään aikaiseksi tai projekti ylitti budjetin moninkertaisesti.

4. Mittaa ja optimoi

Mittaa kaikkea mitä voit.

Alkuun se on vaikeaa, ja sinulla todennäköisesti on vain vähän dataa saatavilla ja sekin saattaa olla puutteellista. Vähäinenkin saatavilla oleva data on kuitenkin parempi kuin ei mitään ja luo lopulta sen mielentilan, että alat pikkuhiljaa johtamaan hankkeita datalähtöisesti.

Sinulla on asiakkaat ja heiltä saatava tieto, hyödynnä niitä. Optimoi olemassa olevaa ja tee jatkuvia parannuksia.

Saatat huomata, että jossain on potentiaalia ja saat siitä jonkun pienen verson kasvamaan isoksi oksaksi. Kehitystiimien velositeetti, verkkokaupan jonkun prosessin konversioprosentti – pieniä juttuja, mutta ne luovat sen ison kokonaiskuvan.

Ja silloin onnistuminen ja liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen on mahdollista.

5. Opi virheistä

Tutkimuksen ja asiakaspilotoinnin arvoa ei voisi enempää korostaa.

Nesteelle on ollut iso juttu, mitä Exoven Juha Jauhiainen ja kumppanit ovat tehneet; nopea prototyyppi muutamassa päivässä kasaan ja ensimmäiset happotestit oikeilla asiakkailla. Ei kannata antaa omien ahtaiden mielipiteiden vaikuttaa tutkimukseen, vaan kuuntele aidosti asiakasta.

Ketterässä kehittämisessä tapahtuu epäonnistumisia tai virheitä, jos ne halutaan sellaisiksi laskea. Virheiden pitää olla sallittuja, kunhan et kovin montaa kertaa putkeen tee samaa virhettä. Vaadi johdolta tukea, jotta sinulla on mahdollisuus julkaista nopeasti, nähdä mikä mahdollisesti menee pieleen ja korjata se.

Yrityksissä ei asu se viisaus, jonka perusteella voisi sanoa asiakkaiden puolesta mitä he oikeasti tarvitsevat. Tai mikä tuo heille eniten lisäarvoa – kaikessa on kyse kuitenkin asiakkaista. Anna siis asiakkaidesi osallistua kehitystyöhön.

Lue myös kuinka Neste onnistui digitaalisessa kasvussa.

Jaa somessa:

Uusimmat blogimme