Verkkosivujen saavutettavuus vaikuttaa jokaiseen meistä

Oletko koskaan tietokoneella työskennellessä turhautunut, kun auringon valon heijastuessa ruudulle et näe näytöltä mitään? Entä oletko aamun kiireessä yrittänyt etsiä nopeasti läheisen bussipysäkin aikataulua, mutta mobiilisivustolla näppäily tuntuu lähes mahdottomalta kiireen keskellä? Nämä ovat esimerkkejä tilanteista, joita lähes jokainen meistä kokee arkipäivässään. Lisäksi nämä ovat esimerkkejä, kuinka sivuston saavutettavuus vaikuttaa meidän jokaisen elämään.

Viime aikoina on ollut kovasti puhetta sivustojen saavutettavuudesta ja tämän merkittävyydestä. Auttaessani asiakkaitamme heidän sivustojensa parantamisessa, olen huomannut useiden ajattelevan saavutettavuuden koskevan vain murto-osaa ihmisistä. On totta, että verkkopalveluiden saavutettavuus vaikuttaa suoranaisesti noin 15% väestöstä, kuten senioreihin, sokeisiin ja fyysisesti rajoitettuihin. Usein kuitenkin unohdetaan, että siitä on hyötyä meille kaikille.

Alussa mainitsemissani esimerkeissä pystytään huomaamaan kuinka sivuston värikontrasti ja puheentunnistin voivat helpottaa jokaisen arkea. Lisäksi saavutettavuuden hyödyn voi huomata muun muassa silmälasien unohtuessa kotiin tai katsoessa videota meluisassa paikassa. Tekstien koko ja suurentaminen sekä videoiden tekstitykset varmistavat sivuston miellyttävyyden tilanteesta riippumatta.

Saavutettavuudesta liikkuu monia vääriä oletuksia

Toinen oletus saavutettavuudesta on, että sen luullaan vaikeuttavan tyylikkään ja toimivan sivuston toteuttamista. Vastoin harhaluuloja, saavutettavuus takaa selkeän ja käytettävän sivustoa kaikille käyttäjilleen. Tärkeää olisikin pitää tämä mielessä jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheissa. 

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi loogista rakennetta, joka mahdollistaa sivustolla kronologisen navigoinnin. Tähän auttaa myös sivustoelementtien, kuten otsikoiden, sisällön ja linkkien saavutettavuuden varmistaminen. Lisäksi sivuston käyttö ainoastaan näppäimistöllä tekee siitä helppokäyttöisemmän ja saavutettavan. Samanaikaisesti se auttaa henkilöä, joka ei pysty käyttämään hiirtä sekä varmistaa nopean navigoinnin pikanäppäimien ansiosta.

Näiden muutostöiden hyödyt näkyvät monella tavalla. Ensinnäkin sivuston selkeys ja käytettävyys mahdollistavat pidemmän asioimisen. Bisneksen kannalta tämä tarkoittaa korkeampaa konversiota, sillä kuluttajat pystyvät löytämään ja ostamaan sivustolta haluamansa. Toiseksi, hakukoneoptimointi ja saavutettavuus kulkevat käsi kädessä, sillä Google lukee sivustoja samalla tavalla kuin sokea lukulaitteellaan. Toisin sanoen saavutettavuutta kehittäessä, esimerkiksi lisäämällä alt-tekstit kuviin, tulos Googlen haussa paranee samalla.

Mikäli haluat tietää aiheesta lisää, tutustu Exoven saavutettavuusarviointiin.

Saavutettavuus yrityskuvan tukipilarina

Myös imagoa ajatellessa, sivuston saavutettavuus vahvistaa sitä huomattavasti. Mitä mieltä olisit, jos tavaratalon portaista puuttuisi rampit pyörätuoleille ja rattaille? Kun suurin osa arjen asioinneista tapahtuu verkossa tänä päivänä, sivuston saavutettavuusongelmien voidaan ajatella olevan samanlainen ongelma, mutta verkossa. Huomioimalla asiakkaiden tarpeet ja tarjoamalla tasa-arvoista palvelua kaikille, asiakkaat saavat myönteisemmän kuvan tahosta. Ihmiset ovat nykyään paljon tarkempia minkälaisten yritysten tai organisaatioiden kanssa he asioivat, joten pienikin puute tai moka saattaa vaikuttaa yrityskuvaan isosti.

Lue lisää parempien digitaalisten palvelujen tarjoamisesta saavutettavuuden avulla

Kaiken kaikkiaan, emme voi ajatella, että saavutettavuus on taakka, joka helpottaa vai osan elämää. Saavutettavuus auttaa meitä kaikkia ja mahdollistaa helppokäyttöiset sivustot, joita jokainen meistä tänä päivänä vaatii. Samalla voimme luoda tasa-arvoisemman verkon kaikille ja antaa yhtäläisen mahdollisuuden olla osa nykypäivää.

Ajatuksiaan jakoi

Antti Korhonen
Account Manager, Siteimprove

Siteimprove tarjoaa maailman kattavimman pilvipohjaisen Digital Presence Optimization (DPO) -ohjelmiston. Luo korkealaatuisempaa ja saavutettavaa sisältöä, tee parempaa hakukoneoptimointia, mittaa verkkosivuston tehokkuutta ja ROIta, sekä noudata tietosuojavaatimuksia – kaikki yhdestä paikasta. Yli 7 000 organisaatiota ympäri maailmaa käyttää Siteimprove Intelligence Platformia.

Lue lisää saavutettavuudesta

Lataa saavutettavuusopas

Jaa somessa:

Uusimmat blogimme