Skip to content Get in touch

Contact form

Tulevaisuuden tekijät ihmeellisessä IT-maailmassa

Muistatko mistä ammatista haaveilit ollessasi 8-vuotias? Mitkä olivat sinun suosikkiaineesi koulussa? Pääsimme aikamatkalle muistelemaan näitä asioita, kun järjestimme tapahtuman, jossa joukko alakoululaisia pääsi tutustumaan Exoveen ja kuulemaan työntekijöidemme tarinoita omista kouluvuosista sekä nykyisestä työnkuvasta. Lisäksi lapset pääsivät tutustumaan virtuaalimaailmaan VR-lasien avulla. Tapahtumassa mukana olleet Pekka, Maija sekä Eeva kertovat, mitä päivästä jäi käteen.

“Lasten vierailu toi kollegoissani esille aivan uusia puolia. Oli mielenkiintoista nähdä, miten kaikki kertoivat omasta toimenkuvastaan mutkattomasti ja käyttäen sellaisia sanavalintoja, että yleisö pysyi kärryillä. Itse esittelin itseni viimeisenä.

Huomasin, että tässä vaiheessa mehun ja keksien piristävä vaikutus oli jo alkanut hiipua, joten siirryimme nopeasti seuraavaan ohjelmanumeroon; luvassa oli tutustuminen VR:n maailmaan. Ensimmäisenä ohjelmassa oli Jurassic world apatosaurus esitys (Gear VR-laseilla), jossa päiväuniltaan heräävä suurin koskaan maan päällä elänyt eläin tulee tutustumaan katsojaan melkein kosketusetäisyydeltä. Kerroin vieraillemme etukäteen, että kokemus saattaa olla jännittävä ja muitakin vaihtoehtoja on tarjolla, mutta kaikki halusivat kuitenkin nähdä dinosauruksen. Onneksi kyseessä oli kiltti kasvinsyöjä, joka hetken ihmeteltyään katsojaa päätti jatkaa torkkujaan.

Osa lapsista ei ollut aikaisemmin kokeillut VR:ää, ja he olivat uudesta kokemuksesta selkeästi täpinöissään. Oli mielenkiintoista nähdä, miten he halusivat jakaa kokemuksen toistensa kanssa: aina, kun uusi katsoja sai lasit päähänsä, muut riekkuivat hänen ympärillään kysellen, että mitä siellä nyt tapahtuu, joko lisko heräsi ja että vasemmalta alhaalta jalkojen juuresta löytyy limutölkki.

Seuraavaksi vieraamme pääsivät kokeilemaan Tilt Brushia, 3-ulotteista maalaustyökalua (HTC Vivellä), jolla he piirsivät yhdessä taideteoksen.

Teoksesta tuli mielenkiintoinen, sen ulkomuoto muistuttaa 3d-mallinnettua proteiinia. Hieman yllättävää oli, että moni lapsista halusi piirtää illuminati-kolmion…

Sitten vieraamme lähtivät ja yhtäkkiä toimistolla tuntui olevan todella hiljaista. Inspiroituneena aamusta suuntasin kohti seuraavaa tapaamista miettien, kuinka voisin suhtautua tekemisiini samalla intensiteetillä ja ennakkoluulottomuudella kuin nuo ala-astelaiset, jotka tänään olivat vierainamme.

Pekka, Designer

“Kerroin itsestäni pienille vierailijoillemme, että heidän ikäisenä pidin koulussa erityisesti kuvaamataidosta, matematiikasta ja kielistä, myöhemmin lukiossa psykologiasta. Kyselin myös heidän lempiaineistaan, ja oli ilo nähdä kuinka innostuneita nämä tulevaisuuden osaajat olivat muun muassa matematiikasta, englannista ja äidinkielestä. Yritin keksiä kaikista mainituista lempiaineista lapsille jonkin esimerkin, mitä hyötyä heille niistä on tulevaisuudessa.

Matematiikka on tieteen, tekniikan ja talouden perusta, kielet auttavat kommunikoimaan muiden kanssa ja äidinkielen tunneilla opittu kirjallinen ilmaisutaito on erittäin hyödyllistä työelämässä.

Kerroin lapsille myös, kuinka matematiikka oli minulle koulutaipaleen alussa haastavaa, mutta sinnikkäällä työllä (ja äitini kärsivällisellä avustuksella) se alkoi sujua, ja päädyin lopulta jopa opiskelemaan matematiikkaa yliopistoon. Toivon, että tämä kannustaa heitäkin yrittämään sinnikkäästi, vaikka jokin asia ei heti luonnostaan ottaisi sujuakseen.
Oli yllättävän vaikeaa kertoa lapsille, mitä projektipäällikkö oikeastaan tekee, sillä työnkuvani on melko abstrakti. Päädyin selittämään, että työni on oikeastaan muiden työn ohjaamista ja sen varmistamista, että jokainen tiimiläinen tietää, mikä on työn tavoite ja mitä juuri hänen tulee tehdä sen eteen. Yritin havainnollistaa tätä kuvalla, josko se kertoisi enemmän kuin tuhat sanaa – jos projektissa ei ole projektipäällikköä, voi käydä jotenkin näin:

Kerroin lapsille, että koulutustaustasta riippumatta projektipäällikön työ sopii hyvin sellaiselle henkilölle, joka on tiimipelaaja, järjestelee ja suunnittelee asioita mielellään sekä auttaa muita. Lopuksi tiedustelin, josko jotakuta kuvaukseni perusteella kiinnostaisi projektipäällikön työ IT-alalla ja ilokseni ainakin muutama käsi nousi. “

Maija, Projektipäällikkö

“Esittelyiden jälkeen 4 vapaaehtoista ryntäsi mukaani testaamaan HTC Vive:llä Googlen Tilt Brush piirto-ohjelmaa. Monet lapsista olivat jo kokeneet virtuaalista todellisuutta joten ketään ei erityisemmin jännittänyt. Enemmänkin tuli kilpailua siitä kuka pääsee kokeilemaan ensimmäisenä. Virtuaalinen huone täyttyi eläimistä, ihmisistä, hymiöistä ja illuminati kuvioista joka hieman ihmetytti. Mieluisinta oli kuitenkin vain testata sivellintä ja vedellä viivoja ympäriinsä.

Vuoroaan odottavat oppilaat olivat yhtä innoissaan kuin itse piirtäjä ja esittivät paljon kysymyksiä. Poikia kiinnosti enemmän se, mitä kaikkea piirto-ohjelmalla voi tehdä, mutta yhtä paljon VR kiinnosti niin tyttöjä kuin poikiakin.

Myös opettajat pääsivät testaamaan piirtämistä ensimmäistä kertaa ja ihastuivat täysin. Harmillista oli, että taiteilut jouduttiin keskeyttämään kiireisen aikataulun vuoksi. Parasta VR-pelien esittelyssä on ihmisten reaktiot ja ilo uuden kokemisesta iästä riippumatta. Alla kuva lopputuloksesta.”

Eeva, Designer

Other thoughts

More thoughts