Skip to content Get in touch

Contact form

Puoli vuotta palvelumuotoilua – mitä on jäänyt käteen?

Mitä palvelumuotoilija tekee? Millaista on työskennellä digitaalisten palveluiden muotoilijana?

Oman kokemuksen ja kaverien kertomusten mukaan sanoisin, että kestää kolmesta neljään kuukautta päästä sisään uuteen työpaikkaan sekä tehtävien että ympäristön suhteen. Itselläni on nyt puoli vuotta takana uudessa tehtävässä digitaalisten palvelujen muotoilijana. Arki rullaa siis jo normaalisti päivästä ja projektista toiseen, silti koko ajan uutta oppien.

Aloitin Exovella  palvelumuotoilijana viime elokuussa ja hieman odottamatta pääsin saman tien täyttä vauhtia alkavaan projektiin vetämään konseptisuunnittelua. Työpajat olivat jo kalenterissa ja koko muu tiimi odotti intensiiviviikon testauksia innoissaan. Enää piti suorittaa!

Pikastartin jälkeen olen ehtinyt näkemään useita erilaisia projekteja ja asiakkaita. Yllätyksekseni yhteneväisyyksiä niiden välillä on paljon.

Vain muutos on pysyvää

Eikö vain, että yleinen mielikuva palvelumuotoilusta on työpajojen vetämistä ja post it -lapuilla leikkimistä? Vaikka se on oleellinen osa työtäni, ja nautin siitä paljon, ehkä vielä suurempi merkitys on kaikella muulla.

Office-organizer

En olisi uskonut pääseväni näin keskelle muutoksia, jotka asiakkaideni organisaatioissa mylläävät. Välillä kohderyhmäni, eli palvelun käyttäjät, ovat asiakkaitamme, välillä asiakkaidemme asiakkaita.

Kun käyn haastattelemassa tai havainnoimassa loppukäyttäjiä, kuuntelen tarinoita heidän arjestaan ja haasteistaan. Joku saattaa olla vahvasti jotain tiettyä mieltä asiasta. Seuraavalla haastateltavalla henkilöllä onkin täysin päinvastainen näkökulma.

Innostun ja motivoidun siitä, kun nämä moninaiset tarpeet ja toiveet tulkataan eri käyttäjäryhmiä palvelevaksi konseptiksi tai käyttöliittymäksi. Olenkin vitsaillut uusien käyntikorttien tilaamisesta tittelillä “muutosagentti”.

Palvelumuotoilijalta kaivataan alan trendien ymmärrystä

Meidän palveluillemme syntyy tarve, kun alalla tapahtuu jokin muutos (ja muutoshan on ainoa vakio).

Pidän itseäni hyvin uusista teknologioista ja yhteiskunnassa tapahtuvista muutoksista kärryillä pysyvänä henkilönä. Silti pääsee yllättämään, miten paljon saan googlata muutoksia, jotka asiakkaidemme toimialoilla tapahtuu.

Joskus muutokseen ajavat tekijät ovat pieniä, joskus koko maailmaa muuttavia. Regulaatiomuutokset, uudet teknologiat, yrityskaupat ja muuttuvat asiakastarpeet luovat sekä mahdollisuuksia että toiveita uusilta palveluilta.

Kaikki muutokset minun näkökulmastani konkretisoituvat yksittäisiin henkilöihin, heidän työtehtäviinsä ja niiden haasteisiin, joita koitamme ratkoa. Koen, että yksi tärkeimmistä tehtävistäni on toimia tulkkina ihmisten ja muuttuvan maailman välillä.

Helping eachother

Yksityiskohdat…

Kolmas yllätyksen aihe, mikä ei oikeasti ollut mikään yllätys, on se, miten pieniin yksityiskohtiin ihmiset kiinnittävät huomionsa.

Olemme huomanneet, että esimerkiksi verkkopalveluita kehittäessä suunnittelun osana on erittäin hyödyllistä käyttää klikattavaa prototyyppiä havainnollistamaan tulevaa palvelua. Siihen on helppo tehdä muutoksia ennen kuin yhtään riviä koodia on tarvinnut kirjoittaa. Käyttäjien huomio kuitenkin tarttuu usein eri asioihin kuin suunnittelijan, usein niihin kaikkein konkreettisimpiin ja arkisimpiin juttuihin.

Ei auta tehdä prototyyppiä liian rautalankamaisesti tai saat palautteeksi “onpas tämä uusi palvelu vaisu, kun ei ole yhtään värejä”. Toisaalta, jos viet prototyypin liian pitkälle, ihmettelevät testaajat sitä miksi kaikki linkit eivät toimikaan kuin valmiilla sivulla (ei, ihan kaikenkattavaa sisältöä ei prototyyppiin ehditä syöttää).

Prototyypin testaustilanne asiakkaan luona
Kollegani Teemun kanssa asiakkaan luona testaamassa.

Kuherruskuukausien jälkeen pääsen edelleen oppimaan uutta ja toimimaan tulkkina entistä mielenkiintoisemmissa ja monipuolisemmissa projekteissa.

Uskallan veikata, että nämä kolme asiaa tulevat aina olemaan työssäni läsnä, olen sitten suunnittelemassa intranetiä, asiointipalvelua, testaamassa prototyyppejä tai analysoimassa mobiilipalvelun käyttäjäkokemusta.

Jos aiheet puhuttelivat, tarvitset apua muutoksessa tai vaikka prototyypin kautta testaus kiinnostaa, ole rohkeasti yhteydessä meihin!

Other thoughts

More thoughts