Skip to content Get in touch

Contact form

Homekouluista perheiden kotikulmiin

Julkaisimme pari viikkoa sitten yhdessä Adventure Clubin ja Oikotien kanssa uuden avoimeen dataan pohjautuvan palvelun – Kotikulmat.

Alkuidea palvelulle syntyi jo vuoden alkupuolella, kun olin perheeni kanssa tutustumassa Tapiolan kauppakeskus Ainoaan sen avajaisissa. Keskustelu Kaisan Cafen isojen pullien ääressä kääntyi sitten ajatukseen asua Tapiolassa, jossa olin asunut vaimoni kanssa ennen lapsia. Uusi ostoskeskus ja laajentuneet palvelut vaikuttivat hyviltä, samoin myös uudet asuintalot.

Valitettavasti ideani tyrmättiin pikaisesti, koska vaimoni tiesi Tapiolan kaikkien koulujen olevan homeessa tai muuten sisäilmaongelmaisia. Muuttohaaveet tyssäsivät siihen.

Seuraavalla viikolla keskustelin Adventure Clubin toimitusjohtajan Kimmo Timosen kanssa siitä, kuinka voisimme yhdessä demonstroida osaamistamme. Ajatuksenamme oli suunnitella palvelu seuraavilla kriteereillä: nopea tehdä, syntyy uutta arvoa palvelun käyttäjille ja lähestyy jotakin toimialaa eri kulmasta kuin nykyään.

Ideoiden sinkoillessa muistin myös Tapiola-keskustelumme. Homekoulut tuntuivat sinänsä mielekkäältä kohteelta ja niiden tunnistamisesta olisi varmasti hyötyä käyttäjille. Valitettavasti totesimme myös, että homekouluista ei ole – ymmärrettävää kyllä – julkista dataa tarjolla, vaan tieto pitäisi kerätä crowdsourcingilla. Prosessi on hidas ja ei tarjoa välttämättä kuitenkaan oikeaa tietoa koulujen tilanteesta.

Keskustelu kääntyi lapsiperheisiin, ja Kotikulmien idea alkoi saada alustavaa hahmoa. Jospa keräisimme taloista tai asuinalueista erilaista dataa useasta eri lähteestä ja koostaisimme niistä indeksin, jonka mukaan talon tai alueen sopivuus lapsiperheelle voitaisiin visualisoida.

Sovimme perkaavamme ideaa noin viikon verran, ja sitten tapasimme jälleen. Tässä välissä havaitsimme, että dataa löytyy ja idea on edelleen mielekkään oloinen.

Teimme muutaman sivun kalvosetin ja pyysimme Oikotien Mikko Ristimäen seuraavaan palaveriin, jossa esittelimme ideamme hänelle. Ehdotus otti tulta alleen yllättävänkin nopeasti ja Mikko pystyi täydentämään ajatuksiamme vahvalla osaamisellaan asuntomarkkinoista ja ostajien käyttäytymisestä.

Kolmestaan päätimme laittaa projektin käyntiin ja kesän aikana suunnittelimme ja toteutimme muutaman kierroksen kautta proof of concept -palvelun, jonka avulla lapsiperhe pystyy oman tilanteensa kautta näkemään eroja asuinalueissa. Rajasimme alkuvaiheen palvelun ainoastaan Helsinkiin, koska Helsingin kaupungilta löytyi erittäin hyvät avoimen datan rajapinnat kaikkiin olennaisiin lähtötietoihin.

Suunnittelussa painotettiin palvelun helppoa käytettävyyttä ja fiksuja oletusarvoja, eli perheen ei tarvitse täyttää kuin muutama tieto – käytännössä perheen koko ja lasten iät kolmeen haarukkaan – ja sen jälkeen asuinalueet näkyvätkin jo kartalla arvioituna.


Palvelu kysyy perustiedot nopeasti ja visuaalisesti.

Perustietojen lisäksi perhe pystyy säätämään liikkumistapaansa, haluamaansa talotyyppiä ja maksukykyään. Näiden säätöjen muuttuessa kartta vaihtuu välittömästi, jolloin pystyy näkemään esimerkiksi oman auton merkityksen tai missä päin Helsinkiä on tarjolla uudiskohteita.

Kaupunginosaan voi sukeltaa napsauttamalla sitä kartalla, jolloin näytetään alueen palvelut ja Oikotien kautta tarjolla olevat asunnot. Palveluista on kerätty lapsiperheelle oleelliset julkiset palvelut, kuten neuvolat, päiväkodit, ala- ja yläkoulut, liikunta- ja leikkipaikat.


Jätkäsaaren kartta tarkemmassa tutkiskelussa.

Alueen asuntoja voi tarkastella nopeasti napsuttelemalla asuntojen merkkejä kartalla, jolloin asunnosta kerrotaan hinta, pinta-ala, huonejärjestys, tarkka osoite ja mahdollisen esittelyn ajankohta.

Palvelua itse testanneena olen huomannut, että en todellakaan tunne Helsingin asuinalueita kovinkaan tarkasti. Samoin olen pannut merkille, että aiemmat muuttoni ovat perustuneet enemmän hakuammuntaan ja sattumaan kuin perheeni tilanteeseen perustuvaan selvittelyyn. Asunnot ovat löytyneet listauksista, ja ne on hankittu asunto edellä eikä asuinalue mielessä. Onneksi on ollut hyvä tuuri.

Lisäksi olen löytänyt pohjoisesta ja idästä mielenkiintoisia alueita, joita voisi miettiä Lauttasaari-Ruoholahti-Jätkäsaari-akselin lisäksi. Jos siis olisimme Espoosta muuttamassa Helsinkiin.

Vastaanotto palvelulle on ollut myös muiden käyttäjien kesken samanlaista. Muutama tuttavani on todennutkin, että olisipa tällainen ollut aiemmin tarjolla – olisi tullut valittua toinen asuinalue. Esimerkiksi pitkä matka-aika julkisilla töihin keskustaan ei ole selvinnyt ennen muuttoa, ja sitten on ollutkin jo myöhäistä.

Tällaisia palveluita, joissa parannetaan datalla ihmisten elämää ja avataan uusia mahdollisuuksia, tekee enemmän kuin mielellään.

More about this topic

Other thoughts

More thoughts